7 maja 2017 roku w samo południe grupa dziewięciu uczniów klasy 3 TT wraz z nauczycielką wyjechała na pierwszą z pięciu praktyk zagranicznych w ramach realizacji projektu „Po doświadczenie na europejski rynek pracy!”.

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik obsługi turystycznej pojechali do pięknego Penziónu Pltník w Červeným Kláštorze na Słowacji. Praktykę rozpoczęli 8 maja a zakończą 2 czerwca 2017 roku. O tym jak przebiega praktyka i jakie są wrażenia naszych uczniów i nauczycielki będziemy informować na bieżąco na podstawie otrzymywanych od nich relacji.

2 czerwca 2017 roku klasa 3 TT zakończyła trwającą cztery tygodnie praktykę zawodową. Był to dzień uroczystego podsumowania praktyki dla uczniów odbywających praktykę w Penziónie Pltník w Červeným Kláštorze na Słowacji. W spotkaniu podsumowującym brali udział przedstawiciele partnera projektu tj. Strednej odbornej skoly podnikania w Preszowie (Stanisław Kuchta – Dyrektor szkoły, Maria Vavrekova – koordynatorka projektu po stronie słowackiej i Edita Sebejova - księgowa szkoły), przedstawiciel Penziónu Pltník w Červeným Kláštorze (Jozef Grainda – menadżer pensjonatu), przedstawiciel Urzędu Miasta Krosna (Jolanta Kopciuch-Szmyd – Z-ca Naczelnika Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krosna), Zespół projektowy z naszej szkoły (Dariusz Niepokój – koordynator projektu i Dorota Lenik – asystent koordynatora projektu), uczniowie i pan Damian Pulnar – opiekun grupy. Spotkanie rozpoczęło się od wspomnień. Uczniowie w trakcie prezentacji przedstawili relację z całego pobytu na praktyce. Opowiedzieli o wykonywanej pracy, o zdobytych umiejętnościach i doświadczeniu. Dużo miejsca poświęcili relacji z organizacji czasu wolnego, tj. wycieczek: do Preszowa, Koszyc, kopalni soli SOLIVAR, na Trzy Korony, w Tatry Wysokie, do AQUA CITY. Po wspomnieniach nadszedł czas na oficjalne podsumowanie projektu. Pan Dariusz Niepokój podziękował przedstawicielom szkoły partnerskiej i przedstawicielowi Penziónu Pltník za ciepłe przyjęcie naszych uczniów, za zorganizowanie ich pobytu, za organizację miejsc odbywania praktyki na wielu stanowiskach pracy w pensjonacie, w muzeum, przy robieniu i obróbce zdjęć turystom. Pogratulował także uczniom zdobytych nowych wiadomości i umiejętności w branży turystycznej, w bezpośredniej pracy przy obsłudze gości z różnych krajów. Dodał, że sam tytuł projektu „Po doświadczenie na europejski rynek pracy!” nie został sformułowany przypadkowo. W jego zapisie został zawarty główny cel jego realizacji, czyli zdobywanie nowych doświadczeń na europejskim rynku turystycznym. Następnie Stanisław Kuchta – Dyrektor szkoły w Preszowie podsumował pobyt naszych uczniów na praktyce, wspomniał o ciekawym programie kulturalno – wypoczynkowym. Obiecał, że jego szkoła dołoży wszelkich starań, aby kolejny etap realizacji projektu przebiegł na jak najwyższym poziomie.Zapewnił, że bardzo zależy mu na bardzo dobrej współpracy między naszymi szkołami. Następnie głos zabrał Jozef Grainda – menadżer pensjonatu. Skierował do uczniów wiele ciepłych słów, ale też i bardzo mądre życiowe przesłanie. Jego zdaniem w branży turystycznej ważna jest praca na każdym stanowisku i żeby zostać dobrym menadżerem trzeba przejść wszystkie niższe stanowiska pracy. Dopiero wtedy można dobrze zarządzać firmą turystyczną. Te słowa, a zarazem radę powinni zapamiętać uczniowie na zawsze.

W końcu nadszedł czas na wręczenie certyfikatów, potwierdzających udział w projekcie, realizację programu praktyki oraz uzyskania dodatkowej wiedzy i umiejętności zawodowych. Wszyscy uczniowie otrzymali certyfikaty sporządzone w trzech językach: angielskim, polskim i słowackim. Otrzymali też upominki od szkoły partnerskiej. Na koniec Pani Jolanta Kopciuch-Szmyd w imieniu Urzędu Miasta Krosna i Pan Dariusz Niepokój w imieniu dyrekcji i całej społeczności Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Jana Szczepanika wręczyli upominki przedstawicielom szkoły partnerskiej z Preszowa i przedstawicielowi Penziónu Pltník w Červeným Kláštorze.

W dniu następnym po śniadaniu uczniowie wraz opiekunem wsiedli do busa i szczęśliwie powrócili do Krosna. Czekali na nich stęsknieni rodzice i rodzeństwo.

Opracowała: Dorota Lenik

Witam, praktyki mijają mi bardzo przyjemnie. Przez cały okres praktyk nauczyłem się obróbki zdjęć oraz fotografowania, a także poznałem wiele fajnych osób. Generalnie jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam Bartek :)

W poniedziałek, oczywiście po pracowitym weekendzie, mamy wolne. Plan jest prosty zdobywamy jeden ze szczytów Trzech Koron, a dokładnie Wysoką Baśkę. Idziemy późnym popołudniem tak, aby uniknąć tłoku i zobaczyć zachód słońca nad Pieninami. Oczywiście mamy przewodnika z Pltnika Lacę - tak pieszczotliwie nazywają Władysława. Wychodzimy od strony Sromowiec Niżnych i tu się zaczyna wyprawa. Cały czas pod górę, najpierw jest super, ale niestety im wyżej tym trudniej, nogi bolą w kolanach, kostkach, dosłownie wszędzie. Jednak warto było podjąć taki ,,piekielny’’ wysiłek, bo nagroda była cudowna. Zobaczyliśmy piękno Pienin i wijącego się pomiędzy górami Dunajca. Z góry widać Sromowce Niżne , Czerwony Klasztor i oczywiście nasz ukochany pensjonat Pltnik. Aby wszyscy mogli zobaczyć to co my załączamy parę zdjęć choć one i tak nie ukażą całego piękna i trzeba po prostu zdobyć szczyt samemu.

Opracował: Damian Pulnar





Witam :)
Praktyki powoli się kończą, ogólnie pracy było sporo, ale myślę, że wszystkim wyszło to na plus. Nowe doświadczenia, praca z ludźmi, w dodatku posługiwanie się różnymi językami to świetne przygotowanie przed pracą, która czeka na każdego z naszej dziewiątki :) Poniżej przesyłam zdjęcie z miejsca mojej pracy.
Pozdrawiam Kuba

Czas na praktykach dobiega pomału do końca.
Bardzo szybko minął nam tu czas, który spędziliśmy bardzo miło, było dużo pracy jak i przyjemności mieliśmy okazje skorzystać z usług basenu w Popradzie, było super świetny wypoczynek, który przydał się wszystkim (Na jednym ze zdjęć ja z Paulą zaraz po wyjściu z kąpieliska).
W drodze do pracy kiedy w samochodzie spędzamy 30 minut mamy okazje podziwiać piękne widoki na góry i dzikie polany. Panie w kuchni to mistrzynie gotowania mogliśmy spróbować charakterystycznych dań (na zdjęciu pierogi z bryndzą).
Dzięki projektowi mogliśmy przeżyć wiele wrażeń i zdobyć doświadczenie przydatne w przyszłości. Praktyki dobiegają końca, ale jeszcze się nie skończyły pod koniec tygodnia wyjeżdżamy w góry, a w sobotę wracamy do domów.
- Ania

Atmosfera na kuchni jest bardzo przyjemna, zawsze mogę liczyć na pomoc doświadczonych kucharek i słowa otuchy. Można nauczyć się wielu ciekawych trików kulinarnych i spróbować nowych smaków z ich kuchni regionalnej.
Na zdjęciu uczę się robić słynne buchwy, czyli pączki na parze.

- Karolina

Dzięki praktykom mogłam poznać wiele wyjątkowych ludzi, nauczyć się dużo przydatnych rzeczy, a także spędzać czas ze znajomymi. Miałam możliwość korzystania z języków obcych jak i nauczyć się języka słowackiego.
Jestem zadowolona z tego, że mogę tu być.

- Paula

 

Już trzeci tydzień jesteśmy na praktykach w pięknym miejscu jakim są Pieniny. Od Polski dzieli nas jedynie taka ,,mała rzeczka Dunajec”. Każdego ranka, kiedy się budzimy, przez okna mamy piękny widok na Wysoką Kaśkę, Grubą Baśkę i Kudłatą Maryśkę – tak potocznie nazywają się szczyty Trzech Koron.

Pracujemy wszędzie:
Kacper opanował restaurację i nie ma na niego lepszego kelnera, pomagają mu Emilka i Ewelina, które wcześniej pracowały w muzeum, Bartek i Kuba to mistrzowie sprzedaży zdjęć ze spływu Dunajcem. Obsługują Niemców, Polaków, Węgrów- każdemu są w stanie sprzedać zdjęcie, Ania i Paula również pomagają sprzedawać zdjęcia, ale tylko w weekend, gdyż był wielki najazd turystów, Karolina i Karolina dbają o czystość hotelu i pokoi sprzątają, myją, zamiatają.

To wszystko dzieje się w otoczeniu pięknej przyrody i krajobrazów. Po pracy robimy sobie małe wycieczki. W załączeniu przesyłamy parę zdjęć z tego pięknego miejsca.

Opracował: Damian Pulnar

 

"Jeszcze tylko polerka, zamiatanie sali i jej umycie..." - Kacper

Praktyka w Słowacji bardzo mi się podoba. W miejscu pracy jest miła atmosfera. Odbywając tutaj praktykę zawodową mam kontakt z wieloma ludźmi przy obsługiwaniu gości w restauracji i muzeum, poznaję również język słowacki.
Zdobywam na tej praktyce nowe doświadczenie i umiejętności.

- Ewelina