camera slider joomla

Jan Szczepanik

Filmy o szkole

Współpraca:



Aktualne projekty

Anonimowa skrzynka na sygnały

Szukaj

W celu zdobycia dodatkowych umiejętności hotelarze z klas 3g i 4g THot wzięli udział w szkoleniu baristycznym prowadzonym, w kawiarni Sogno Caffe, przez właściciela i wielkiego pasjonata Pana Daniela Dobosza. W trakcie szkolenia uczniowie:

  • poznali drogę ziarna od plantacji do filiżanki (pochodzenie i rodzaje kawy, technikę wypalania oraz przechowywania i ich wpływ na jakość naparu),
  • nauczyli się rozpoznawać  ziarna robusty i arabiki,
  • poznali fachowe słownictwo: single origins i blend kawy, Roaster
  •  nauczyli się obsługiwać profesjonalny sprzęt baristyczny do tradycyjnego parzenia kawy,
  • poznali parametry prawidłowego espresso oraz opanowali technikę parzenia, podawania i degustacji podstawowego naparu z kawy,
  • obserwowali wpływ poszczególnych składowych procesu parzenia na efekt w filiżance,
  • nauczyli się spieniać mleko i przygotowywać cappuccino.

Znaczący wzrost kultury picia kawy i towarzyszący temu zjawisku wzrost konsumpcji tego napoju, wymuszają wysoki poziom wiedzy i umiejętności wśród pracowników hotelu. Są więc one niezbędne dla przyszłych adeptów sztuki hotelarskiej, którzy otrzymają stosowne zaświadczenia. Szkolenie było więc skutecznym wyjściem naprzeciw rosnącym oczekiwaniom na rynku pracy.

facebook_page_plugin

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na pliki cookie
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk